Fordított ozmózis – reverz ozmózis

A kifejezés tisztázása érdekében előbb meg kell említeni, hogy mi tulajdonképpen az ozmózis. Ha egy oldatot elválasztunk egy oldószertől (tehát hígabb folyadéktól) egy féligáteresztő fal, vagy hártya beiktatásával, és ezzel megakadályozzuk az oldott részecskék szabad áramlását, akkor a falon az oldószer molekulák elkezdenek áramolni az oldalt felé, ezáltal az oldat térfogata nő, az oldószeré csökken mindaddig, míg a 2 oldat koncentrációja ki nem egyenlítődik. Ezt a folyamatot nevezzük ozmózisnak.

Ozmózis víztisztítás - Érdeklődjön: 0630 / 932-2721

Ozmózis víztisztítás – Érdeklődjön

Ha nyomást gyakorolunk az oldat felöl, azzal megakadályozzuk ezt az önként végbemenő folyamatot. Ha ez a nyomás pontosan akkora, hogy ugyanannyi oldószer áramlik át az oldatba, mint amennyi vissza az oldószerbe, kialakul az egyensúly. Ez a nyomás az ozmózisnyomás.

Az emberi testben az ozmózisnyomás kb. 8 bar, és ennek köszönhető, hogy a vér és vele együtt a tápanyagok el tudnak jutni minden sejtjeinkbe. A növényekben akár 20 bar ozmózisnyomás is lehet, csakis ezzel lehetséges az, hogy a gyökerektől a növény (fa) tetejéig is képes eljutni a víz, valamint a tápanyag.

Fordított ozmózis

Ha az ozmózisnyomáson túl lépünk, tehát nagyobb nyomást gyakorolunk az oldat felől, akkor az ozmózis folyamat megfordul, tehát a tiszta oldószer térfogata kezd növekedni, mert oda áramlanak át az oldószer molekulái, kialakul a fordított ozmózis.

Ezt használják gyakorlatban az ozmózis víztisztító készülékek. A nagyobb nyomás adott, melyet vízvezeték-rendszerünk produkálja, egész egyszerűen csak rá kell csatlakozni. A féligáteresztő réteg az RO membrán, melyen a 0.0001 mikrométernél kisebb anyagok nem jutnak át. Az oldott anyag a csapvíz (benne a szennyező anyagokkal), melyben az oldószer a tiszta víz (H2O). Nyomás hatására csak a víz jut át az ozmózis membránon. A készülékkel így kinyerjük a tiszta vizet, melyben már nincsen oldott anyag.

A fordított ozmózis (reverse osmosis) USA szabadalom, először a haditengerészetben alkalmazták. A sós tengervízből nyerték ki így a tiszta ivóvizet. Ma már az űrkutatásban is elterjedt, ugyanis képes az emberi vizeletből tiszta iható vizet kinyerni, ezt alkalmazzák is az űrben.

Mindenképpen szükségem van egy ilyen készülékre »

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: